Jelenlegi hely

Az anafilaxiáról

Az anafilaxiárólAz anafilaxia egy olyan reakció, amit az emberi test fejt ki akkor, amikor valamire túl érzékeny. Egy allergiás reakcióról van szó, amely gyors orvosi beavatkozás, megfelelő kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet

Anafilaxiás reakciót gyakorlatilag bármilyen anyag válthat ki, ha a szervezet túlságosan is érzékeny rá. A gyakorlatban általában valamilyen étel vagy rovarcsípés hatására jelentkezik az anafilaxiás sokk, ezek ugyanis olyan helyzetek, melyek gyakran előfordulnak. Amikor a szervezet túlságosan is érzékeny pl. a földimogyoróra, akkor fogyasztásakor felléphet anafilaxiás sokk.

Az anafilaxia tüneteit legtöbbször nagyon könnyű felismerni, enyhébb esetekben izzadás, a bőr kipirosodása vagy pl. nehéz lélegzés jelzi a problémát. Komolyabb esetekben a tünetek is sokkal komolyabbak lehetnek, és a komoly tünetek az allergénnel történő találkozás után perceken belül kialakulhatnak. Ilyen komoly allergiás reakciók lehetnek pl. a fulladás, duzzanat, légszomj, keringésmegállás, hasi fájdalmak, hasmenés, hányás stb.

Az anafilaxiás sokk kezelésében az egyik legfontosabb segítség az adrenalin, amit általában injekció formájában lehet pillanatok alatt a szervezetbe juttatni. Az adrenalin segít a légutak elzáródásának megelőzésében, a vérnyomás szinten tartásában. Emellett komoly allergiás sokk esetén mindenképpen orvosra van szükség, minél gyorsabban.

A legjobb, amit tehetünk, a megelőzés. Ez csak úgy működhet, hogy aki tudja magáról, hogy valamire allergiás, akkor nagyon figyel arra, hogy az allergiát kiváltó anyagokat ne fogyassza, a rovarokat elkerülje stb.

Back to top