Jelenlegi hely

Vörös szem okai és kezelése, mikor kell orvoshoz fordulni?

Vörös szem okai és kezelése

Essünk túl a nehezén! A vörös szemek bizony súlyos betegségre is utalhatnak, szerencsére ez az esetek elenyésző kisebbsége. Ha például a vörösödés fényérzékenységgel, fájdalommal vagy akár fejfájással, hányingerrel, általános gyengeséggel jár együtt, akkor bizony tényleg lehet, hogy baj van: irány a házi orvos és a szemészet! Ezek a tünetek ugyanis olyan súlyos betegségekre utalhatnak – glaukóma, szaruhártya-fekély, szivárványhártya-gyulladás –, amelyeknek a következményei visszafordíthatatlanok.

De még egyszer: ez a ritkább, túlnyomó többségben, ha ilyen tünetek nélkül jelentkezik a vörösödés, nem kell pánikba esni! Jó, jó, ijesztő lehet, ha az embernek vörösek a szemei, de sokszor egyszerű oka van annak, hogy a szemfehérje vörösbe borul. Ez akkor következik be, ha az itt futó erek kitágulnak, azaz a szemünk véreressé válik. Kellemetlen, nem esztétikus, de a látásunkban nem okoz önmagában semmiféle zavart.

De mitől alakulhat ki a vörös szem (a nem komoly betegséget jelentő esetekben)?

Kötőhártya- (ritkábban szaruhártya-) gyulladás:

Ezt több minden kiválthatja, de elég csak kézmosás nélkül a szembe nyúlni és már kész is a baj. Ez különösen kontaktlencséseknél gyakori probléma, akik kontaktlencse behelyezése és kivétele során gyakran nyúlnak a szemükhöz. A lényeg, hogy alapesetben vény nélkül kapható szemcseppel vagy kenőccsel kell kezelni, súlyosabb esetben receptre felírt, antibiotikumokat tartalmazó szerekkel. A gyógyulási idő alatt a kontaktlencsét is mellőzni kell, célszerű helyette szemüveget használni. Ha valaki gyakran szembesül a kötőhártya-gyulladással, számára végleges megoldás lehet a korszerű, és ma már rutineljárásnak számító pár perces, fájdalommentes lézeres szemműtét. A kezelésnek köszönhetően akár egy életre nélkülözhető a kontaktlencse és az ezzel járó fertőzések veszélye!

​Szemészeti vizsgálat a lézeres szemműtét előtt
Szemészeti vizsgálat a lézeres szemműtét előtt

Allergia:

Legtipikusabb a pollenérzékenység, de por, parfüm, más allergizáló anyagok is kiválthatják, s ilyenkor a viszketés, könnyezés, vörösödés hármasa kínozza meg az embert. A vényköteles allergiaellenes gyógyszerek erre kiváló megoldást jelenthetnek, pár napon belül megszüntetik a kellemetlenséget.

Irritáció:

Bármilyen szembe került idegen test (akár saját szempillánk is), vagy egy nem megfelelően felhelyezett, nem teljesen tiszta kontaktlencse is okozhatja.

Árpa:

Ez a szemhéjgyulladás ugyan ártalmatlan, ám nem esztétikus, s ez is okozhatja a szemfehérje bevörösödését.

Túlzott alkoholfogyasztás:

Az alkohol hatására kitágulnak az erek, s hát ittas embert már mindannyian láttunk. Nekik gyakran sajnos átvitt értelemben is vérben forog a szemük.

Bevérzés:

Ha a szemünkben elpattan egy ér (nyugi, nem fáj és nem veszélyes!), bevörösödik a szemünk. Ehhez gyakran elég egy túl nehéz tárgy megemelése, esetleg egy köhögőroham vagy egy nagyobb tüsszentés.

Szemszárazság:

Eredményezheti a kialvatlanság, vagy – a ritkább pislogás miatt – ha túl sokat nézzük a tévé, a számítógép vagy a mobil képernyőjét. A tünetek enyhítésére az allergiamentes szemcsepp kiváló megoldás.

 

FONTOS! Ezek a nem súlyos okokra visszavezethető szemvörösödések a legtöbbször néhány nap alatt maguktól meggyógyulnak. Ha azonban túl sokáig megmarad a panasz, vagy túl gyakran jelentkezik, akkor mindenképp forduljunk szakorvoshoz!

És persze – okulva az előbbi felsorolásból – aludjunk sokat, ne üljünk egész nap a tévé vagy a számítógép előtt, ne nyomkodjuk folyton a mobilunkat, ügyeljünk a higiéniára, kerüljük a rossz levegőjű helyeket, ne használjunk túl sok sminket, és óvatosan a kontaktlencsével is vagy cseréljük le egy ideálisabb megoldásra, ami a lézeres szemműtét!

Back to top