Jelenlegi hely

A jó általános iskola segíti a kreativitást

A jó általános iskola segíti a kreativitástAz általános iskolai oktatásról elsősorban az írás, olvasás megtanítása, valamint az alapvető tudás elsajátítása jut általában eszünkbe. Mindezek mellett azonban az általános iskolai évek a legfontosabbak a kreativitás fejlesztését tekintve is.

Már az általános iskolában vannak olyan órák, melyek a kreativitásról szólnak. Ilyenek pl. a rajz, a művészeti tárgyak, az ének-zene, vagy pl. a technika órák egyes részei is. Ezeken a gyerekek olyan kreatív tevékenységekkel találkoznak, melyekkel valószínűleg életük korábbi részében még nem foglalkoztak tudatosan. Az iskolában megtanulhatják a kreatív időtöltések alapjait, megismerhetik, hogy melyik tevékenységekben jók, melyeket csinálják szívesen, ami segíteni tud a kreatív hobbik, időtöltések kiválasztásában is.

Az általános iskolai oktatás mellett a különböző iskolán kívüli tevékenységek, szakkörök is gyakran a kreativitásra épülnek. A szakkörök általában kötetlenebbek, személyre szabottabbak, mint a tanórák, így a fiatalok még jobban ki tudnak bontakozni, és meg tudnak ismerkedni azokkal a kreatív lehetőségekkel, melyekből aztán később hobbijuk, vagy akár hivatásuk is lehet.

Gyakori probléma szokott lenni az iskolákban, hogy a tanárok kevésbé figyelnek oda a kreativitásra, és inkább a száraz tanítást-tanulást részesítik előnyben. Ilyen esetekben a szülőkre nagyobb feladat hárul annak érdekében, hogy gyerekük kreativitása megfelelően fejlődjön, és megtalálja a számára legjobb kreatív időtöltéseket.

Back to top