Jelenlegi hely

Hova szereljük fel a szén-monoxid érzékelőt?

Hova szereljük fel a szén-monoxid érzékelőt?A szén-monoxid érzékelő a fűtési szezon egyik legfontosabb biztonsági eszköze. Ha az égéssel fűtő berendezések a lakótérben találhatók, akkor nagyon oda kell figyelni arra, hogy az égéskor keletkező szén-monoxid ellen megfelelő védelemmel rendelkezzen otthonunk. Erre az egyik legolcsóbb és legjobb megoldás a szén-monoxid érzékelő.

A szén-monoxid érzékelő feladata, hogy jelezzen, amikor szén-monoxidot érzékel. Erre azért van szükség, mert a szén-monoxid mérgező, viszont színtelen, szagtalan gázról van szó, amit csak segédeszköz segítségével lehet észrevenni. Nem mindegy azonban az sem, hogy hova helyezzük el ezt a segédeszközt.

A szén-monoxid jellemzője, hogy a helyiséget fentről lefelé tölti meg, mivel könnyebb és melegebb a levegőnél. Emiatt ügyelni kell arra, hogy ne tegyük túl alacsonyra az eszközt, mert mire pl. 1 méter magasan jelez, addigra már nagyon nagy lehet a koncentráció azon a magasságon, amin a levegőt vesszük. A javaslat tehát az, hogy 180-220 cm-es magasságra ajánlott elhelyezni a szén-monoxid mérőt, ha a kazán vagy a kályha az adott helyiségben van. Nem csak a magasságra kell azonban figyelni, hanem arra is, hogy 1-1,5 méterre legyen az eszköz a potenciális forrástól.

Lakóhelyiségekben kicsit más a helyzet, hálószobában, nappaliban légzési magasságra érdemes az eszközt szerelni. Arra is ügyelni kell, hogy ne kerüljön a szén-monoxid érzékelő levegő elől elzárt helyre.

Back to top